Materialen

Melamine afwerking

Wat is Melamine (HPL)? HPL is de afkorting van High Pressure Laminate, ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd. High Pressure Laminate (HPL) is een combinatie van papierpulp en fenolhars, met een harde toplaag van melaminehars. Melaminehars is de hardste synthetisch gemaakte organische stof. Hieruit resulteert ook de grote krasen slijtvastheid van de HPL. Deze eigenschappen gaan gepaard met een verregaande bestendigheid tegen chemicaliën en kleurvastheid.

Pas wel op met het verschuiven van zware voorwerpen zoals een tv. Dit kan diepe krassen veroorzaken.Plaats een meubelstuk, dus ook een meubel met melamineplaat, nooit te dicht bij een warmtebron zoals een centrale verwarming of een open haard.

Onderhoud en eigenschappen
HPL is een zeer sterk materiaal dat goed tegen krassen kan. Het oppervlak is glad en niet poreus, waardoor het hygiënisch is en gemakkelijk
schoon te houden. Hierdoor is HPL relatief onderhoudsvriendelijk. Dagelijks afnemen met een vochtige doek, zonder schurend schoonmaak middel, en uw meubel blijft als nieuw.

Gelakte meubelen

Voor de meubelen die gelakt worden in een van onze kleuren gebruiken wij als MDF (Medium Density Fibreboard) Dit materiaal is samengesteld uit onder hoge druk samengeperste houtvezels. In het onderhoud van deze ‘houtsoorten’ is vooral de bovenste laag van belang. MDF is verkrijgbaar in diverse prijs en kwaliteitsklassen. Wij gebruiken uitsluitend een hoge kwaliteit MDF.

Onderhoud en eigenschappen
Al onze gelakte meubelen worden afgelakt met een transparante laklaag. Hierdoor kan vet en vuil zich minder makkelijke hechten. Voor het dagelijks onderhoud van gelakte meubelen gebruikt u een stofdoek. Vlekken verwijdert u met een in lauw water gedrenkte en daarna goed uitgewrongen zeem. (Indien nodig voorzien van een beetje afwasmiddel maar nooit met oplosmiddelen of schuurmiddel) gedrenkte en daarna goed uitgewrongen zeem. Goed nadrogen om vochtschade aan de lak te voorkomen. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuren en sterke drank. Meubelolie of meubelwas zijn niet geschikt voor lak- en verflagen.

Ter voorkoming van krassen in de lak- of verflaag kunt u scherpe voorwerpen het best op onderzetters zetten. Pas op met voorwerpen die op rubberen doppen staan. Deze doppen bevatten een weekmaker, die agressief reageert op de lak en daarin vlekken veroorzaakt die niet meer verwijderd kunnen worden. Advies: vervang rubberen doppen door viltdoppen.

Evenals het hout is ook een gelakt meubel onderhevig aan verkleuring.

Fineer afwerking

Fineer is heel dun hout, van gelijkmatige dikte. Bij dure en/of zeldzame houtsoorten kan een meubel veel goedkoper geproduceerd worden door een fineerlaag op een ander materiaal, zoals mdf, te lijmen dan om volledig massief hout te gebruiken. Als het goed gedaan is kun je een meubel met fineer niet of nauwelijks onderscheiden van een meubel dat volledig uit massief hout bestaat.

Hout, en vooral massief hout, kan, onder invloed van een wisselende luchtvochtigheid, scheluw (scheef of krom) trekken en werken. Het gebruik van een fineer kan deze nadelen verminderen of nagenoeg doen verdwijnen. De fineerplaten worden na bewerking afgelakt met een transparante laklaag. Het onderhoud is gelijk aan die van gelakte meubelen.

Altijd uniek
Geen boom is gelijk! De plek, voedingstoffen, temperatuur, tijdelijke bewoners en natuurlijk de hoeveelheid licht bepalen het groeitempo en dus ook hoe de structuur van het hout er uit ziet. Het kernhout van een boom is donker; het lichtgekleurde heet spint; dit is jong hout. Het zit aan de buitenkant van de boom en dit deel zorgt nu juist voor het transport van water en voedingsstoffen. Het kernhout heeft deze functie al verloren en dient voor de stevigheid van de boom.
De kleur van het hout verandert door inwerking van licht en lucht altijd. Donkere houtsoorten worden na verloop van tijd lichter en lichte soorten juist donker. De kleurverschillen kunnen op 1 paneel verschillend zijn daar niet alle stroken fineer uit hetzelfde gedeelte van de stam komen.

Onderhoud en eigenschappen
Al onze gelakte meubelen, ook gefineerd worden afgelakt met een transparante laklaag. Hierdoor kan vet en vuil zich minder makkelijke hechten. Voor het dagelijks onderhoud van gelakte meubelen gebruikt u een stofdoek. Vlekken verwijdert u met een in lauw water gedrenkte en daarna goed uitgewrongen zeem. (Indien nodig voorzien van een beetje afwasmiddel maar nooit met oplosmiddelen of schuurmiddel) gedrenkte en daarna goed uitgewrongen zeem. Goed nadrogen om vochtschade aan de lak te voorkomen. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuren en sterke drank. Meubelolie of meubelwas zijn niet geschikt voor lak- en verflagen.

Ter voorkoming van krassen in de transparante laklaag kunt u scherpe voorwerpen het best op onderzetters zetten. Pas op met voorwerpen die op rubberen doppen staan. Deze doppen bevatten een weekmaker, die agressief reageert op de lak en daarin vlekken veroorzaakt die niet meer verwijderd kunnen worden. Advies: vervang rubberen doppen door viltdoppen.

Vraag een geheel vrijblijvende offerte aan

Na ontvangst van uw aanvraag ontwerpt een van onze experts uw TV kast geheel naar wens. U ontvangt van ons een 3D ontwerp en offerte op maat. Precies zoals u de TV kast graag wilt!